O Nama

Prirodan slijed obiteljske tradicije uz predan

rad rezultirao je vrhunskim proizvodima.

Kratka Povijest

Vinarija Hercegovina Produkt nastala je kao prirodan slijed obiteljske tradicije obitelji Barbarić u proizvodnji vina i rakija.

U početku se proizvodnja odvijala sa skromnim kapacitetima u obiteljskom podrumu Barbarić. Upornost i predan rad rezultirao je kvalitetnim proizvodima koji su vrlo brzo prepoznati na tržištu i malo po malo proizvodnja se iz obiteljskog podruma 2002. godine preselila na novu lokaciju.

Zahvaljujući izuzetno povoljnom zemljopisnom položaju vinograda, Hercegovina produkt je u stanju ponuditi široku lepezu vrhunskih i kvalitetnih vina u kojima njegujemo izričaj i karakter autohtonih hercegovačkih sorti, a stalnim unapređivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost.

Kapaciteti Vinarije

Danas vinarija raspolaže s ukupnim kapacitetom od 30.000 hl u proizvodnji vina i prirodnih voćnih rakija.

kapacitet u hl

%

domaće

Vino u Hercegovini

Hercegovina baštini vinogradarsko vinarsku kulturu još od ilirskoga doba. Prve sadnice vinove loze su na Balkan donijeli Tračani, a sve arheološke iskopine Hercegovine u znaku su grozda i pehara. Ljetopisi navode da su razni osvajači bili pohlepni za ovom zemljom upravo zbog njenih vinograda: ti se vinogradi spominju i u spisima bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta, poveljama humskog kneza Miroslava i bosanskog kranja Tvrtka. Vinarstvo kao gospodarska grana postaje značajan izvor prihoda u Hercegovini krajem 19. stoljeća, kada se bilježe i prvi izvozi vina prema zapadnoj Europi, a ovakav trend se nastavlja osvajanjem tržišta širom svijeta. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća Žilavka i Blatina su pobrala mnoga priznanja na vinskim sajmovima u Beču, Barceloni, Londonu i Parizu.

 

Hercegovačka Žilavka i Blatina, zahvaljujući vrelini sunca pod kojim dozrijeva vinova loza, mediteranskoj klimi i reljefu, spadaju među najkvalitetnija vina svijeta. Hercegovina je područje pod izravnim utjecajem Jadranskog mora. Uživa u iznimno velikom broju sunčanih dana. Hercegovačke središte Mostar godišnje živi sa 2290 sunčanih sati, dok je južna Hercegovina još sunčanija, među najtoplijim krajevima Europe. Hercegovina danas želi i hoće biti prepoznata po Žilavci i Blatini kao jedinstvenim sortama u vinarskom svijetu, i prezentirati sebe svijetu kroz ovo vino koje u sebi nosi miris zemlje i žestinu hercegovačkog sunca. Kao što se Neretva svojom brzinom,bojom i čistoćom razlikuje od svih drugih voda, tako se hercegovačka vina sličnim osobinama razlikuju od svih drugih vina. Vinarstvo u Hercegovini imalo je svojih uspona i padova ali nikada nije prestalo biti dio identiteta, a može se reći i način života ovdašnjih ljudi.

Dragocjeno vino tvrdog, suhog, a blagoslovljenog kraja kao da čovjek pije smijeh i pjesmu i poslije treće čaše samo smijehom i pjesmom pozdravlja svijet oko sebe.

– Omer paša Latas, Ivo Andrić

Žilavka

Žilavka je autohtona sorta grožđa Hercegovine. Bujnog je rasta, redovite i zadovoljavajuće rodnosti. To je srednje kasna sorta koja sazrijeva krajem rujna. Težina grozda iznosi od 150 do 200 grama. Uzgaja se na niskom, srednjem visokom i visokom trsu. Vrlo dobro uspjeva na plitkim i krškim tlima i odlično podnosi sušu. Količina sladora u moštu varira od 20-24 %, a ukupna kiselost mošta žilavke iznosi 5-8 g/l. Vino žilavka visoke je kakvoće s karakterističnim svojstvenim mirisom. Harmonično je, pitko i lepršavo žuto zelene boje. Vino doseže jakost od 12-13 vol % alkohola. Vina od ove sorte odlikuju se kristalnom bistroćom, a poslužuju se na temperaturi od 12°C.

Blatina

Blatina je crna autohtona sorta grožđa Hercegovine. Ova sorta je bujna, funkcionalno ženskog tipa cvijeta, nesigurne oplodnje, što znatno utječe na redovitost prinosa zbog čega je u narodu dobila i nekoliko nadimaka kao što su Tribidrag, Praznobačva i Zlorod. Težina grozda je od 200 do 300 grama. Uzgaja se na srednjem visokom stablu, na toplim i suhim položajima. Mošt blatine sadrži od 19-22% sladora, ponekad i više, a količina ukupnih kiselina je 6-7 g/l. Vino od ove sorte dosežu jakost od 12-13 vol % alkohola. Blatina je tamno crvene boje, aromatičnog i ugodnog okusa. Poslužuje se na temperaturi do 18°C.

Vrhunska Vina Zlatna Dolina

Vrhunska vina kontroliranog podrijetla proizvedeno od probranog grožđa autohtonih hercegovačkih sorti Žilavke i Blatine.