Proizvodi

VRHUNSKA VINA

Vrhunsko vino oznake kontroliranog zemljopisnog podrijetla je vino proizvedeno od određene sorte ili grupe sorti grožđa koje potječu iz jednog ili više vinogradarskih položaja u okviru jednog vinogorja s osobito izraženim kvalitetnim, posebnim organoleptičkim i kemijskim svojstvima značajnim za ekološke uvjete položaja i sorte, odnosno grupe sorti grožđa. To vino mora biti i odnjegovano i punjeno u boce u vinogradarskom vinogorju koji obuhvaća određeni zemljopisni položaj.

KVALITETNA VINA

Kvalitetno vino oznake kontroliranog zemljopisnog podrijetla je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa koje potječu iz jedne vinogradarske podregije s izraženim kvalitetnim organoleptičkim svojstvima značajnim za ekološke uvjete i sorte određene vinogradarske podregije, vinogorja ili položaja čiju oznaku nosi, koje je odnjegovano u toj podregiji.

STOLNA VINA

Stolno vino je vino koje je proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa vinove loze, i ne može nositi oznaku sorte. Stolno vino oznake kontroliranog zemljopisnog podrijetla je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa koje potječu iz jedne vinogradarske regije.

RAKIJE I LIKERI

Rakija je žestoko alkoholno piće koje nastaje destilacijom nekoga fermentiranog voća. U procesu destilacije izdvaja se alkohol (rakija) najčešće jačine od 40% – 60% alk. Rakija je čista (bez ikakvih dodataka) bezbojna. Likeri se rade od rakija ili od etilnog alkohola miješajući ih sa šećerom, voćem ili nekim aromatiziranim sastojcima. Liker je naziv za aromatizirana alkoholna pića s relativno visokim postotkom šećera.